Τι είναι το ενδοκανναβινοειδές σύστημα (ECS)

/
Τι είναι το ενδοκανναβινοειδές σύστημα (ECS)

Τι είναι το ενδοκανναβινοειδές σύστημα (ECS)

Το όνομα του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος αποδίδεται στο φυτό από το οποίο προέρχεται. Αυτό είναι η κάνναβη.

Πρόκειται για ένα βιολογικό σύστημα, το οποίο είναι ειδικά κατασκευασμένο, ώστε να αλληλεπιδρά και να επωφελείται από τα κανναβινοειδή, στα οποία ανήκει η ουσία της κανναβιδιόλης (CBD).

Ρυθμίζει τις βασικές λειτουργίες του οργανισμού και έχει θεμελιώδη σημασία για την υγεία, την ευεξία και την ευημερία του σώματός μας.

Το ενδοκανναβινοειδές σύστημα απαρτίζεται από 2 βασικές ομάδες υποδοχέων. Αυτοί είναι οι CB1 και CB2.

Οι πρώτοι βρίσκονται κυρίως στον εγκέφαλο, ενώ οι δεύτεροι βρίσκονται στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Σε αυτούς τους υποδοχείς «κλειδώνουν» τα ενδοκανναβινοειδή.

Τι είναι τα ενδοκανναβινοειδή και που υπάρχουν

Τα ενδοκανναβινοειδήείναι κανναβινοειδή που παράγει με φυσικό τρόπο ο οργανισμός.

Τα κανναβινοειδή συναντώνται σε όλο το σώμα όπως:

  • Εγκέφαλος
  • Ζωτικά όργανα
  • Συνδετικοί ιστοί
  • Κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος
  • Αδένες.

Ομοιόσταση

Εκτός από την εκτέλεση πολλαπλών λειτουργιών στον οργανισμό το ενδοκανναβινοειδές σύστημα είναι υπεύθυνο για τη διατήρηση της ομοιόστασης.

Ομοιόσταση είναι ο εσωτερικός μηχανισμός με τον οποίο ρυθμίζεται το βιολογικό μας σύστημα, έτσι ώστε να διατηρεί μια ισορροπία και καλή λειτουργία, χωρίς να επηρεάζεται από εξωτερικές συνθήκες.

Πολύ απλά, ομοιόσταση είναι η ικανότητα του οργανισμού να προσαρμόζεται σε σχέση με εξωτερικά ερεθίσματα (όπως πχ είναι το κρύο, ή η ζέστη), αλλά και σε εσωτερικές συνθήκες που δεν είναι ισορροπημένες (όπως πχ ο πυρετός).

Για να καταλάβεις λίγο καλύτερα πως λειτουργεί η ομοιόσταση, θα σου αναφέρω ένα απλό παράδειγμα.

Όταν κάνει υπερβολική ζέστη, η ομοιόσταση είναι αυτή που σε κάνει να ιδρώνεις, έτσι ώστε να καταφέρει το σώμα να δροσιστεί και να αναπνεύσει.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι το συναίσθημα της αγάπης. Όταν αντικρύζεις κάποιον που αγαπάς, η ομοιόσταση απελευθερώνει μια ουσία, που ονομάζεται οξυτοκίνη και είναι μια ορμόνη που προκαλεί το συναισθηματικό δέσιμο. Συχνά μάλιστα αποκαλείται ως «η ορμόνη της αγάπης».

Τι είναι η αυτοφαγία

Η αυτοφαγία, μπορεί να ακούγεται σαν ένας παράξενος όρος, αλλά στην ουσία είναι κάτι πολύ απλό. Είναι ένας μηχανισμός που επιτρέπει στα κύτταρα να καταστρέψουν ένα κομμάτι του εαυτού τους, για να δημιουργηθούν από την αρχή, ως νέα κύτταρα.

Ουσιαστικά, λοιπόν, μιλάμε για ένα τύπο ανακύκλωσης και από εκεί προκύπτει και η ονομασία «αυτοφαγία». Τρώω δηλαδή μέρος του εαυτού μου.

Αν σταματήσει να λειτουργεί, τότε υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να αναπτυχθούν ασθένειες όπως είναι ο καρκίνος και ο διαβήτης.

Ο οργανισμός μας έχει την δύναμη να θεραπεύει τον εαυτό του

Τα κανναβινοειδή και ενδοκανναβινοειδή συνεργάζονται και αλληλοστηρίζονται

Τα κανναβινοειδή, όπως είναι η κανναβιδιόλη (CBD), ενισχύουν την δύναμη των ενδοκανναβινοειδών, δηλαδή των κανναβινοειδών που παράγει ήδη το σώμα μας. Έτσι,  μαζί πετυχαίνουν ένα είδος συνεργασίας, που στόχο της έχει την αποτελεσματικότερη άμυνα και αντιμετώπιση απέναντι σε απειλές.

Σκέψου πως τραυματίζεσαι σε κάποιο σημείο. Το σώμα σου, αμέσως θα αρχίσει να παράγει ενδοκανναβινοειδή, προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτήν την φλεγμονή. Τα κανναβινοειδή, θα ενισχύσου αυτή την αντιμετώπιση.

Πως;

Θα παράγουν μια ουσία, που θα σε ανακουφίσει από τον πόνο και θα εξουδετερώσει την αιτία της φλεγμονής.

Η βασική λειτουργία των ενδοκανναβινοειδών είναι η μείωση του πόνου και της βλάβης.

Η καίρια σημασία του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος

Βάσει των παραπάνω είναι σαφής η πρωταρχική σημασία του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος για τον οργανισμό μας.

Μεταφορικά, θα μπορούσαμε να το δούμε σαν μια γέφυρα που ενώνει το μυαλό με το σώμα, καθώς η λειτουργία του επηρεάζει τόσο τον εγκέφαλο, όσο και το νευρικό μας σύστημα.

Το ενδοκανναβινοειδές σύστημα, πέρα από την τεράστια σημασία που έχει για την διατήρηση της ισορροπίας στον οργανισμό μας, επιδρά φυσικά και πάνω σε εμάς.

Συγκεκριμένα μπορούν να ενισχύσουν:

  • Την δημιουργικότητά μας
  • Το χιούμορ μας
  • Τον τρόπο επικοινωνίας
  • Την επιθυμία να μοιραζόμαστε

Είναι ξεκάθαρη λοιπόν η αλληλοβοήθεια μεταξύ κανναβινοειδών και ενδοκανναβινοειδούς συστήματος, εφόσον το ένα υποστηρίζει την λειτουργία του άλλου και έτσι διασφαλίζεται η σωστή λειτουργία ολόκληρου του εσωτερικού ρυθμιστικού μας συστήματος.

Αυτό άλλωστε, εξηγεί και την μεγάλη δεκτικότητα του οργανισμού μας στις θεραπευτικές μεθόδους, που βασίζονται στην ουσία της κανναβιδιόλης.

Raffaele Di LeoO Raffaele Di Leo διαθέτει ειδικό πτυχίο στην Φαρμακευτική, από το Πανεπιστήμιο του Ουρμπίνο της Ιταλίας και εργάζεται ως φαρμακοποιός. Επιπλέον διαθέτει γνώσεις σχετικά με το νομοθετικό πλαίσιο και την παρασκευή γαληνικών σκευασμάτων θεραπευτικής κάνναβης.

Πληκτρολγήστε αυτό που θέλετε και πατήστε enter

Καλάθι

Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.